Florence dag 2 (vervolg 9)

Het Palazzo Pitti, het binnenhof van Ammanati en de Boboli-tuinen

Het Pitti is niet alleen de moeite waard vanwege de schilderijencollectie en de tuin, maar ook wat betreft het binnenhof.172 Het is een mooi voorbeeld van een stijl die met het begrip maniërisme wordt omschreven en waar zoals hierboven beschreven Michelangelo de grondslag voor heeft gelegd. Het oorspronkelijke paleis was een vrijstaand palazzo van de koopman Luca Pitti.

Ingang Museum en Palatina

Officiële website (It/Eng):
1. Openingstijden en tickets
2 .Collectie Palatina Gallery met afbeeldingen
3. Alle kunstwerken blz. 1 t/m 7
4.De schatten van de Grand Dukes
5. Museum voor kostuums en mode
6. Galerie voor Moderne kunst 1 t/m4
7. Video’s  1 t/m 2

Onofficiële website (Eng):
1. Openingstijden en tickets
2. Kaart
3. Palatina museum
4. Kostuum museum
5. Zilvermuseum
6. Voertuigen museum
7. Porselein museum
Palazzo van Luca Pitti Palazzo Pitti La Veduta della Catena    Alessandro Allori ‘Lucca Pitti voor zijn Palazzo Pitti’ 1574 detail van een predella
Palazzo van Luca Pitti Palazzo Pitti La Veduta della Catena
Giusto Utens ‘Palazzo Pitti en de Boboli-tuinen’ 1599 groot      Video Drone Palazzo Pitti en de Boboli-tuinen (4.50 minuten)

 

Giusto Utens ‘Palazzo Pitti en de Boboli-tuinen’ detail 1599 groot formaat

In 1549 werd dit paleis door de vrouw van Cosimo I, Eleonora van Toledo, gekocht. Hierna werd het meerdere keren uitgebreid en Ammanati heeft nog enkele ramen in de oude kern aangebracht. Het paleis lag op de plek van een oude steengroeve. De stenen die voor de bouw van het paleis gebruikt zijn, komen uit de tuin achter het paleis

‘De ruwheid en het formaat van de enorme steenblokken waren opzettelijke verwijzingen naar bovenmenselijke krachten en proporties, erop gericht ontzag te wekken. Zoals Taine zegt zijn het geen stenen, maar rotsblokken en bijna hele stukken berg.’173

 

In de binnenplaats van het Pitti is onder een kopie van de Farnese- Hercules  “[…] een afbeelding van een muilezel te zien (uit1575) uit het atelier van Bartolomeo Ammannatie.

Detail en het geheel

Erboven staat een tegelijkertijd curieuze en ontroerden inscriptie waarin het dier geprezen wordt voor zijn trouwe dienst bij het zware werk: ‘Lecticam Lapides et marmora, Ligna Columnas Vexit conduxit traxit et Istra tulit.’ In vertaling luidt de tekst ongeveer als volgt: ‘Rommel, stenen en marmer, hout, zuilen verplaatste, vervoerde, trok en droeg deze [muilezel].”

Luc Verhuyck ‘Firenze Een Anekdotische reisgids’ Athenaeum-Polak&van Gennep Amsterdam 2006 blz. 182

 

Palazzo Pitti        Luchtfoto        Rustica    Gevel detail    Video Google Earth
mouseover
Palazzo Pitti facade Florence

Het binnenhof is ook door Ammanati ontworpen. Tussen 1550 en 1562 bouwde hij vlak na zijn terugkeer uit Rome het binnenhof. Hierbij heeft hij zich duidelijk laten inspireren door Antonio da Sangallo met zijn Palazzo Farnese in Rome. Ammanati gebruikt dezelfde volgorde van bogen en assen. Zo wordt op de begane grond de Toscaanse, op de eerste de Ionische en bij de laatste verdieping de Corinthische orde toegepast. Tot zo ver niets ongewoons zou je zeggen, maar de architect bekleedt niet alleen de wanden met rustica maar ook de zuilen. De rustica steekt bij deze zuilen buiten de schacht uit als het ware een voortzetting van de muren. Hierdoor ontstaat er een zekere ambivalentie tussen de zuilen en de rustica. Op de begane grond zijn dicht bij elkaar geplaatste ronde ringen bij de Toscaanse orde te zien. Op de eerste etage worden vierkanten met duidelijk meer ruimte ertussen om de Ionische zuilen gezet. Bij de bovenste verdieping is tenslotte de Corinthische orde toegepast. Deze laatste orde is een soort synthese van de twee onderste. Er worden wel ringen gebruikt (begane grond), maar de afstanden waarop deze van elkaar gezet worden, is gelijk aan die van de etage eronder.

Twee kanten van de zichtas vanuit het Palazzo Pitti en een luchtfoto      Groot formaat
mouseover
Palazzo Pitti Boboli tuin

Het idee van een zuil met rustica komt al uit de Oudheid zoals dit bij de Porta Maggiore in Rome nog te zien is. Daarnaast is deze combinatie van zuil en rustica ook gebaseerd op ideeën van Michelangelo die Ammanati later uitwerkte. De tegenstelling tussen de rustica en de zuilen is:

‘[…] de dramatische uitbeelding van het thema strijd, vertegenwoordigd door de strakke klassieke orden (de zuilen) en de krachten van de onbeheerste natuur (de rustica blokken). Dit thema was bijzonder toepasselijk op die plek, waar zich de tuingevel van het paleis bevindt.’

Aldus Eva Borsook, ‘Stergids Florence’, Agon, Amsterdam, 1988 blz. 404

Kijk op de Boboli Tuinen vanuit het binnenhof van het palazzo Pitti groot formaat
Kijk op de Boboli Tuinen vanuit het binnenhof van het palazzo Pitti Florence
Blik vanuit het binnenhof en vanuit de tuin en een detail van de facade
mouseover
Palazzo Pitti binnenhof

foto: Z everson

Zicht vanuit het binnenhof
Palazzo Pitti Boboli tuin zicht vanuit het binnenhof

Sommige driehoekige frontons zijn opengebroken aan de bovenzijde. Ook in de hoeken, daar waar de gevels bij elkaar komen, zijn vreemde zuilen en kapitelen te zien. Bij de twee ramen rechts en links op de eerste etage boven de ingang bij het binnenhof is ook iets ongewoons aan de hand. Twee kariatiden in de vorm van pilasters staan als ware soldaten op wacht hun blikken strak op elkaar gericht.

De Boboli-tuinen

Giardino di Boboli groot formaat
https://i2.wp.com/www.teggelaar.com/florence/imflorence/F8810.jpg?resize=500%2C751
Officiële website (It/Eng):
1. Openingstijden, tickets, reserveren (naar beneden scrollen)
2. Architectuur en landschap
3. Botanie
4. Beelden en fonteinen
5. Video’s (25 1 t/m 2)
Onofficiële website (Eng):
1. Openingstijden en adres
2. Plattegrond van de tuin met gegevens
3. Kaart
4. Afbeeldingen (naar beneden scrollen)

Als je in de Boboli-tuinen loopt, de tuin achter het Palazzo Pitti, is wel duidelijk waarom Eleonora van Toledo dit paleis heeft gekocht. Klik hier voor een goede site met plaatjes en de nodige informatie over de tuinen en voor de officiële site klik hier. De tuinen liggen heel dicht bij de stad Florence en toch in de natuur. De tuinen zijn genoemd naar een stuk land en wel van ene Boboli dat door Cosimo de Medici, de man van Eleonora, was opgekocht.

“Het theater heeft dienstgedaan voor allerhande optredens, spektakels en evenementen die de Medici hun gasten aanboden […] Het theater werd in 1637 ingewijd met een dansvoorstelling gebaseerd op Tasso’s IL Jeruzalem bevrijd, naar aanleiding van de kroning van Vittoria della Rovere tot groothertogin van Toscane. […] Naar aanleiding van dit huwelijk [Cosimo III en Marguérite-Louise van Orléans] werd in het amfitheater een schouwspel opgevoerd onder de titel IL mondo festeggiante (De feestvierende wereld) waarbij een reusachtig Atlasbeeld dat de wereldbol droeg (volgens de Griekse mythologie draagt Atlas het uitspansel) zich mechanisch door het amfitheater bewoog. Op het hoogte opende de wereldbol zich en kwamen er vier jonge vrouwen uit tevoorschijn die de vier tot dan toe bekende werelddelen (Europa, Azië, Afrika en Amerika) voorstelden. (Australië was nog maar recent ontdekt door de Nederlandse zeevaarder Abel Tasman.) Het prentenkabinet van de Uffizi [Rijksmuseum] bezit een ets [tekening voorstudie] uit 1661 van Stefano della Bella, die deze opvoering heeft uitbeeld.”
Luc Verhuyck ‘Firenze Een Anekdotische reisgids’ Athenaeum-Polak&van Gennep Amsterdam 2006 blz. 38-39

De tuinen zijn grofweg in twee stukken verdeeld. Beide delen worden door zichtassen gemarkeerd. Het eerste deel bevindt zich achter het Palazzo Pitti en de as eindigt op de heuvel (zie plattegrond; de as loopt vanaf nummer vijf, het amfitheater, naar nummer acht, een kolossaal beeld van Giambolgna genaamd: Abbondanza, door). Vanuit deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad en zijn omgeving. Het andere deel staat haaks op het eerste deel en strekt zich in westelijke richting tot de Porta Romana uit. De Viottolone, onderdeel van de tweede zichtas, is een laan met cipressen (zie plattegrond; as die door nummer tien, een vijver genaamd Isolotto, loopt).
foto:  Eric Sidle
In deze tuin zijn vele beelden te zien, waarvan een flink aantal authentiek is en uit de Oudheid komt.

Isoletto      Luchtfoto
mouseover
 Oude Sacristie San Lorenzo Brunelleschi
Andere beelden komen uit de zestiende, zeventiende of achttiende eeuw. Zelfs de hofnar en dwerg, Morgante, is, als Bacchus zittend op een schildpad, in 1560 in steen vereeuwigd door ene Valerio Cioli.
Valerio Cioli Morgante als Bacchus
mouseover
 Morgante als Bacchus Boboli tuin
foto’s: Rafael Jiménez en Kunsthistorisches Institut in Florenz

Dezelfde beeldhouwer die gespecialiseerd was in het restaureren van antieke beelden. Voor meer informatie en foto’s van de beelden klik hier bij het  Kunsthistorisches Institut in Florenz. Dicht bij de dwerg Morgante is de grot van Buontalenti. Deze spelonk gaat terug op een ontwerp van Vasari.
Interieur van de grot
Hier stonden niet alleen beelden van Bandinelli, zoals Adam en Eva, maar ook de Slaven van Michelangelo. Gipsen afgietsels hebben de plaats ingenomen van de oorspronkelijk beelden. De originele beelden zijn in 1909 naar de Accademia verhuisd.
Vincenzo de Rossi Paris en Helena detail en geheel
mouseover
Grot van Buontalenti Vincenzo de Rossi Paris en Helena
Giambologna Venus replica
Grot van Buontalenti Giambologna Venus replica
Tenslotte bekijken we nog een bijzondere deur van Bernardo Buontalenti en het atelier  van Federico Zuccari. De Porta delle Suppliche, de deur van de verzoekschriften, is te vinden in het Palazzo degli Uffizi bij de westvleugel.174 Deze deur uit 1577 is waarschijnlijk wel het meest bekend uit het oeuvre, althans het architectonische van Buontalenti.
Bij deur is rechts een bijbehorende gleuf te zien waarin het verzoekschrift kon worden gedeponeerd. Achter het borstbeeld van Cosimo de Medici, de hertog, is een kijkgat met tralies. Buontalenti stemde zijn ontwerp hierop af. De deur met de omlijsting bestaat uit drie delen: een vrij plat frame om de deur, een aedicula die duidelijk afsteekt van de muur en tenslotte aan de bovenzijde een merkwaardig fronton. Daar het kijkgat moest worden open gelaten, kon hij geen segmentvormig fronton boven de deur zetten. Buontalenti lost dit handig op door het fronton is tweeën te delen en elk deel om te draaien. In het midden wordt vervolgens een sokkel geplaatst met het portret van Cosimo zodat het kijkgat ook nog gebruikt kan worden. Cosimo kijkt vanuit de hoogte streng neer op de bezoeker die zijn verzoekschrift in de postbus gooit. Hoewel duiven wat minder respect voor de buste van Cosimo hebben zoals dit bij de onderstaande afbeelding te zien is.

 Porta delle Suppliche Buontalenti Uffizi Florence
 
Het huis en atelier van Federico Zuccari

Federico Zuccari Zelfportret detail
Federico Zuccari zelfportret detail

Tenslotte lopen we richting de Via Giuseppe Giusti waarbij we nog langs het Piazza Santissima Annunziata met het vondelingenhuis van Brunelleschi komen. Iets verder rechts is de straat met het huis van  Federico Zuccari: op de hoek van Via Giuseppe Giusti (vroeger Via del Mandorlo) en de Via Gino Capponi (vroeger Via dell’ Orto dei Servi).  Later  bouwde  deze kunstenaar  op zijn grondstuk nog een atelier aan de Via Giusti.175

Piazza della Santissima Annunziata
 Piazza della Santissima Annunziata Florence
foto: shofet
foto’s: Sigismondi
foto: Lensini

Voor meer informatie zoals literatuur en vele afbeeldingen van de fresco’s in het huis van Zuccari klik hier bij het Kunsthistorisches Institut in Florenz en dan onder Casa Zuccari bij Baugeschichte en Sala Terrena voor de fresco’s. Later heeft Zuccari op hetzelfde grondstuk nog een atelier laten bouwen aan de Via Giuseppe Giusti. Het smalle en hoge atelier  heeft een heel opvallende gevel.

Deze façade is een vreemde combinatie van verschillende materialen variërend van ruwe tot aan glad gepolijste oppervlaktes. De begane grond en de piano nobile verschillen sterk van elkaar. De eerste bestaat uit ruwe en onaffe materialen, terwijl de mooie verdieping juist wel fijntjes is afgewerkt. In de nauwelijks bewerkte blokken op de begane grond zijn drie reliëfs. Deze reliëfs symboliseren het gereedschap dat een schilder, architect en beeldhouwer gebruikt. Zo zijn er aan beide uiteinden van de begane grond pilasters in wording. Een deel moet nog weggehakt worden terwijl sommige stukken van de hoekpilasters al glad gehakt zijn en geheel voltooid. De steenhouwers hebben hun werk op de begane grond nog lang niet af, menig ruw stuk moet nog afgewerkt worden. Dit is ook te zien bij de lijsten rondom de deur en het raam erboven.

foto: Wikipedia

Op de eerste verdieping, de piano nobile, worden de drie edele kunsten gecombineerd: architectuur, schilder -en beeldhouwkunst. De architectuur wordt weergegeven in de gebroken frontons boven de twee ramen. De beeldhouwkunst door de twee nissen die de beide ramen flankeren. De schilderkunst tenslotte wordt in het midden van de gevel gesymboliseerd door een grote lege ingelijste en gestucte vierhoek. Zoals de nissen geen beelden bevatten, zo heeft de lege vierhoekige lijst geen fresco. Federico Zuccari was tenslotte een schilder, net als zijn broer Taddeo, die werkte in de maniëristische stijl zoals ook aan de architectuur van deze gevel te zien is. Ook het paleis dat Federico Zuccari in Rome bezat, heeft overduidelijke maniëristische trekjes. Zo zijn om de deur en de vensters van dit Romeinse paleis monden te vinden die wijd openstaat en iets wat lijkt op een menselijk gezicht. Het huis van Zuccari is sinds 1987  in bezit van het  Duitse Kunsthistorisches Institut Florenz. Meer lezen over het huis en de schilderingen van Zuccari?  klik dan hier.

Einde 2e dag
Naar de volgende bladzijde (Dag 3: beeldhouwkunst)