-->

oud Rome strip
HET OUDE ROME - & - ROME VANAF DE MIDDELEEUWEN

Forum Romanum

Tempel van Iuppiter Capitolinus Mons Capitolinus

 
Resten van een muur van de tempel van Iuppiter Capitolinus
Resten van een muur van de tempel van Iuppiter Capitolinus

De tempel van Iuppiter Capitolinus was de belangrijkste van alle tempels in Rome en misschien wel van het hele rijk. De tempel was gewijd aan Iuppiter Optimus Maximus en aan Iuno en Minerva, de twee andere godheden van de "Trias Capitolina". De bouw van de tempel zou in gang gezet zijn in 575 v.C. door koning Tarquinius Priscus met het egaliseren van een groot gebied, omgeven door muur, op de zuidelijke top van de heuvel, die bekend stond als met de naam Capitolium. Deze naam zou aan die top gegeven zijn omdat tijdens de bouw van de muur een hoofd (caput) teruggevonden is van een zekere Aulus of Olus, vanwaar Capitolium.

De bouw werd, na een lange onderbreking, weer hervat door koning Tarquinius Superbus, met hulp van Etruskische handwerkslieden en kunstenaars (onder wie de beeldhouwer Vulca uit Veii, die het cultusbeeld van Iuppiter maakte en bekleed heeft met de kleding en de onderscheidingstekenen van het koningschap, die vervolgens gedragen werden door legeraanvoerders op de dag van hun triomftocht. De tempel werd ingewijd in 509 v.C. door M. Horatius Pulvillus, de opvolger van L. Iunius Brutus, na diens dood, en daardoor een van de eerste twee consuls van de republiek.

De tempel had geweldige afmetingen ( ca. 53 bij 62 m.) en was gericht naar het zuidoosten. Hij was gebouwd op een podium (zoals alle Romeinse tempels), met een trap ervoor, die geflankeerd werd door de doorlopende zijmuren van het podium. ( zie plattegrond onderaan deze pagina) De tempel bestond voor de helft uit een pronaos (de ruimte voor de eigenlijke tempel) met drie rijen van zes etruskische zuilen, van tufsteen. De andere helft werd in beslag genomen door de driedelige cella, met aan weerszijden drie zuilen. Het middelste deel van de cella was gewijd aan Iuppiter, het linkerdeel aan Iuno en het rechterdeel aan Minerva.

Binnenin de tempel werden in een marmeren kist de Sibyllijnse boeken bewaard. Voor de tempel eindigden de triomftochten. Aan het begin van elk nieuw jaar voltrokken de nieuwe consuls hier plechtige offers opdat hun jaar succesvol mocht verlopen.

In de loop der eeuwen onderging de tempel vele restauraties en verbeteringen. Enkele van de verbeteringen waren: in 296 v.C. werd het metalen vierspan met Iuppiter op de top van de geveldriehoek vervangen door een bronzen en in 142 v.C. werd het plafond met verguld bronzen laminaat.
Ook werd de tempel vaak beschadigd door natuurverschijnselen, vooral blikseminslag, en werd geheel door brand verwoest in 83 v.C.. Op initiatief van Sulla en door toedoen van de consul Q. Lutatius Catulus werd de herbouw ter hand genomen. De nieuwe tempel werd gelijk aan de vorige gebouwd en ingewijd in 69 v.C. Het nieuwe cultusbeeld van Iuppiter werd nu gemaakt van marmer geïnspireerd door het beeld Zeus in Olympia. Gerestaureerd door Augustus, werd hij door een brand getroffen in 69 n.C. ( gedurende de strijd tussen de volgelingen van Vespasianus en die van Vitellius). Kort na de restauratie door diezelfde Vespasianus, werd hij weer door brand verwoest in 80 n.C. De herbouw hield dezelfde fundering en afmetingen aan en werd in gang gezet door Titus en voltooid door Domitianus. Alleen werd dit keer veel mamer (Pentelisch marmer voor de zuilen) en verguld brons (deuren, plafondtegels etc.) gebruikt.

De tempel was nog steeds intact aan het eind van de jaren 400 n.C. Maar daarna met het verlaten worden van Rome begon het plunderen en het hergebruiken van het marmer en er is er niets van overgebleven, op een groot stuk van het podium van de oudste tempel na. Deze zijn te vinden in en onder het Palazzo Caffarelli (Museo del Palazzo dei Conservatori, Bracchio Nuovo).
Reconstructie van de facade van de tempel van Iuppiter Capitolinus
Reconstructie van de facade van de tempel van Iuppiter Capitolinus


Plattegrond van de tempel van Iuppiter Capitolinus
Plattegrond van de tempel van Iuppiter Capitolinus

 
 
 
 
Navigatie op de site :

HOME
Roma Antica home
Roma Moderna home
 
Capitolinus in oudheid

Campidoglio nu
Plattegrond Capitolinus vroeger
Plattegrond Campidoglio nu
Rione X: Campitelli
De monumenten uit de oudheid of resten ervan op de Capitolinus
 1. Tempel Iuppiter Capitolinus
 2. Tempel Ops Opifera
 3. Tempel Fides
 4. Tensarium
 5. Verdwenen tempels
 6. Tabularium
 7. Tempel Veiovis
 8. Asylum en resten uit keizertijd
 9. Romeins insula
 10. Tempel Iuno Moneta
  1. Auguraculum
 11. Porticus Dei Consentes
 12. Tempel Vespasianus
 13. Tempel Concordia
 14. Tempel Saturnus
 15. Boog Sepimius Severus
 16. Carcer Mamertinus
 17. Area Sacra S. Omobono
 18. Porticus en Tabernae
 19. Balneum
 20. Graf van Bibulus
 21. Vicus Iugarius
 22. Clivus Argentarius
 23. Clivus Capitolinus
 24. Area Capitolina
 25. Tarpeïsche rots

Piazza del Campidoglio de Capitolinus nu
(volg bovenstaande link voor de huidige bebouwing op de Capitolinus)