-->

oud Rome strip
HET OUDE ROME - & - ROME VANAF DE MIDDELEEUWEN

Forum Romanum

Mons Palatinus: Septizodium

 
Maquette van het Septizodium met erachter het Domus Severiana
Maquette van het Septizodium met erachter het "Domus Severiana"

Toen eind 1e eeuw nC. Septimius Severus de keizerlijke paleizen wilde uitbreiden was inmiddels de hele heuvel zelf volgebouwd. Daarom heeft hij de zuid-oost hoek van de Palatinus uitgebreid met een kunstmatige heuvel tot hetzelfde niveau als de rest van de paleizen. Dit heeft hij gedaan door geweldige bakstenen boog constructies van twee verdiepingen te bouwen, waarop dan de uitbreiding van de paleizen gebouwd kon worden (goed te zien op de maquette).

In 203 sloot hij zijn bouwactiviteiten af met de bouw van het monumentale en schitterende Septizodium.
Een praktisch doel voor het Septizodium is niet bekend, maar omdat het precies ligt op de plaats waar de Via Appia Rome binnenkomt, diende het waarschijnlijk om de rezigers die vanaf het zuiden Rome binnenkwamen te imponeren met de monumentale facade en voor hen de minder fraaie bakstenen ondersteuningsconstructies aan het oog te onttrekken en de nadruk te leggen op de pracht en praal van het keizerlijke Rome.
Ets uit 1582 van de resten van het Septizodium
Ets uit 1582 van de resten van het Septizodium
De naam Septizodium hangt samen met de 7 planeten-goden. De naam Septizodium komt ook voor op het grondplan zoals dat is afgebeeld op de Forma Urbis Romae, de grote marmeren stadskaart uit de tijd van Severus, die in de Templum Pacis hing.

Het gebouw bestond uit 7 gedeeltes ten opzichte van elkaar vooruit- en inspringend, waarschijnlijk ook gebruikt om de 7 genoemde goden op een of andere manier te eren. Het bestaat uit 3 verdiepingen naar boven toe progressief kleiner wordend van hoogte, net als bij een antiek decor in een theater`, alle drie verdiepingen hadden Corinthische zuilen. Voor zover we kunnen zien op de ets uit 1582 waren er ook friezen boven de zuilen: boven de onderste verdieping een doorlopend fries en boven de tweede verdieping in elk geval een eierlijst. De rest is allemaal verdwenen, maar op elke is een rijke bekleding met veelkleurig marmer geweest en in de nissen bevonden zich standbeelden, in de middelste nis het standbeeld van Septimius Severus.

Na de Romeinse tijd raakte het Septizodium beschadigd door aardbevingen en roof van het marmer en de standbeelden.
Rond de 10e eeuw werd het, zoals vele andere klassieke bouwwerken, ingebouwd in een fortificatie van een Romeinse familie, in dit geval de Frangipani. Later werd dit gebouw gebruikt door de de gesstelijken van de ertegenover gelegen S. Gregorio Magno.

Nadat deze fortificatie weer was weggebroken stond er in de 16e eeuw nog slechts het meest oostelijke deel ervan overeind, dat verscheidenen malen is getekend door de diverse kunstenaars.
Maar zelfs dit laatste deel mocht niet blijven staan, omdat paus Sixtus V weer eens marmer nodig had voor zijn bouwwerken. Hij gaf dan ook opdracht in 1588/1589 om het bouwwerk af te breken. Uit de verslagen van de afbraak komt naar voren dat er in het Septizodium een grote variëteit kostbaar gekleurd marmer(platen) gebruikt was. Paus Sixtus V heeft dit o.a. weer gebruikt voor de Capella Sistina in de S. Maria Maggiore en de 4 fonteinen op de hoeken van de kruising van de via Quattro Fontane en Via del Quirinale-Via XX Settembre.

De plaats waar het Septizodium ooit gestaan heeft is nu aangegeven door een rij cypressen met een bestrating ervoor.
De plaats waar ooit het Septizodium stond
De plaats waar ooit het Septizodium stond
 
 
 
Navigatie op de site :

HOME
Roma Antica home
Roma Moderna home
 
Palatinus
Plattegrond Palatinus
 
Rione X: Campitelli
De monumenten uit de oudheid of resten ervan op de Palatinus
 1. Ingang via S.Gregorio
 2. Aquaduct Claudia
 3. Septizodium
 4. Bogen van de Severi
 5. Thermen van de Severi
 6. Thermen van Maxentius
 7. Stadion
 8. Domus Augustana
 9. Paedagogium
 10. Domus Praeconum
 11. Domus Flavia
 12. Onder Domus Flavia
  1. Aula Isiaca
  2. "Bagni di Livia"
  3. Casa dei Grifi
 13. Tempel van Apollo
 14. Casa di Augusto
  1. Lupercal
 15. Hutten van Romulus
 16. Scalae Caci
 17. Tempel van Cybele
 18. Tempel van Victoria
 19. Casa di Livia
 20. Cisternen
 21. Domus Tiberiana
  1. Cryptoporticus
  2. Horti Farnesiani
 22. S. Maria Antiqua
 23. Aula
 24. Horrea Agrippiana
 25. Clivus Victoriae
 26. Clivus Palatinus
 27. Tempel van Helegabalus
 28. S. Sebastiano