Rome dag 3 (vervolg 5)

De San Giuseppe dei Falegnami en het Mamertinum

Voordat we bij het beroemde plein komen, zien we eerst nog bij de Via S. Pietro in Carcere naar de de San Giuseppe dei Falegnami (Jozef van de timmerlieden).

 
San Giuseppe dei Falegnami groot formaat    Luchtfoto
San Giuseppe dei Falegnami (Jozef van de timmerlieden) Rome
 

 

San Giuseppe dei Falegnami en het Mamertinum groot formaat     Constructie geheel     San Giuseppe dei Falegnami    Ingang 
Reconstructie Carcer 3e eeuw v. Chr ingang deur rechts
San Giuseppe dei Falegnami (Jozef van de timmerlieden) Rome

Onder deze 16e eeuwse kerk is de beruchte Mamertijnse gevangenis oftewel Carcer Mamertinus. We dalen bij de ‘Jozef van de timmerlieden’ enkele treden af en staan dan in de eigenlijke gevangenis. De monniken van de kerk hebben op hun gevel natuurlijk vooral benadrukt dat de apostelen, Petrus en Paulus, hier gevangen hebben gezeten.

Mamertinum en de trap naar de kerker
Video Mamertinum manortiz (2.04 minuten)
mouseover
Mamertinum Rome

foto: Dona Mariana en ericlabtop

Bovenkamer van de Mamertijnse gevangenis
Mamertijnse gevangenis bovenkamer Rome

foto: Christie K.

Aan een gat in de vloer is te zien dat er onder deze ruimte nog een tweede vertrek is namelijk het Tullianum. Dit is waarschijnlijk eerst een waterreservoir geweest dat rond driehonderd voor Christus is drooggevallen.

De trap van de bovenkamer naar het Tullianum
De trap van de bovenkamer naar het Tullianum Rome

 

 
Het Tullianum van de Mamertijnse gevangenis groot formaat         Video reconstructie San Giuseppe dei Falegnamie en Tullianum
Het Tullianum van de Mamertijnse gevangenis

Daarna is het omgebouwd tot een kerker. Gelukkig kunnen we tegenwoordig gewoon de trap nemen. In de oudheid werden de gevangen door het gat naar beneden gegooid. Er was voor hen dan nog maar één uitweg, maar dan wel als lijk. De dode lichamen werden via een deur naar de cloaca maxima afgevoerd en kwamen zo uiteindelijk in de Tiber terecht. In de gevangenis heeft naast de Galliër Vercingetorix, ook Petrus gevangen gezeten. C. Sallustius Crispus (86 tot 35 voor Christus), heeft in zijn De Catilinae coniuratione de kerker als volgt beschreven:

Est in carcere locus, quod Tullianum appelatur, ubi paululum ascenderis ad laevam, circiter duodecim pedes humi depressus. Eum muniunt undique parietes atque insuper camera lapideis fornicibus iuncta; sed inculta, tenebris, odore foeda atque terribilis eius facies est.  In het Nederlands: Als men dan een beetje links naar boven gaat, is er in de gevangenis een plek die het Tullianum wordt genoemd; ongeveer twaalf voet diep ingegraven. Hij is van alle kanten gesloten door muren en een gewelf gevormd uit bogen en stenen; maar door de verwaarlozing, de duisternis en de stank is de aanblik afstotend en onheilspellend.

bron: Wikipedia

Tullianum en het altaar van Petrus en het gat in het plafond en het reliëf van Petrus
mouseover
Tullianum Mamertinum

foto’s: khill155 en Rickydavid

Een altaar en een bron zijn bewaard gebleven. Deze bron ontstond spontaan toen Petrus zijn medegevangen wilde dopen. Petrus is trouwens wel ontsnapt uit deze gevangenis, maar ja hij had ook hulp van God die engelen stuurde om hem te bevrijden. De gevangenis is nu een kapel die is gewijd aan Petrus. In de stanze van het Vaticaan zullen we nog een fresco met hetzelfde onderwerp van Rafaël tegenkomen, maar deze 16e eeuwse schilder heeft duidelijk niet de oude Mamertijnse gevangenis als model genomen. Hier bij Wikipedia is meer te lezen over de Mamertijnse gevangenis.

Rafaël ‘Bevrijding van Petrus uit de gevangenis’  Stanza Heliodorus groot formaat
Rafaël 'Bevrijding van Petrus uit de gevangenis'  Stanza Heliodorus Vaticaan
 

foto: Alessandro Di Francesco

We lopen nu naar boven langs de zijkant van het Palazzo Senatori, het huidige stadhuis, en komen dan uit bij het Piazza del Campidoglio.

Piazza del Campidoglio groot formaat
Piazza del Campidoglio

foto: Adobe Stock

De volgende bladzijde