Venetië dag 6

We wandelen vanaf het hotel naar het via het Campo Santa Margherita naar de Scuola Santa Maria dei Carmini.

Campo Santa Margherita groot formaat
Campo Santa Margherita venice

foto: Hen-Magonza

Campo Santa Margherita groot formaat
Campo Margherita Venice
Campo Santa Margherita groot formaat  OOp weg naar e Scuola Grande dei Carmini nabij de Santa Maria dei Carmini
Campo Santa Margherita Venice

 

Scuola Grande dei Carmini

Richting Scuola dei Carmini        Twee kanten van de Scuola dei Carmini        De facade

Naast de hoofdkerk van de karmelieten, de Santa Maria dei Carmini, ontstond deze scuola. De Scuola is net als de kerk ook gewijd aan Maria.

Inwijding van de schatkamer in  2018 van de Scuola Grande Santa Maria dei Carmini
 Scuola Santa Maria dei Carmini Venetië

Het gebouw is in 1670 ontworpen door Baldassare Longhena, maar is door een andere bouwmeester uitgevoerd. De ‘mooie trap’ is wel onder toezicht van Longhena uitgevoerd.

De trap naar de Sala del Capitolo groot       Het plafond van de trap
Scuola Grande dei Carmini trap naar de Sala del Capitolo Venetië

 

De gang en een detail van het plafond groot formaat
mouseover
Santa Maria Assunta en de Santa Fosca Torcello luchtfoto

 

De Sala del Capitolo groot formaat     De trap naar beneden
 Sala del Capitolo Scuola Santa Maria dei Carmini Venetië
De Sala del Capitolo
 Sala del Capitolo Scuola Santa Maria dei Carmini Venetië
De Sala del Capitolo groot formaat
 Sala del Capitolo Scuola Santa Maria dei Carmini Venetië

Op de eerste etage is de beroemde Sala del Capitolo met negen plafondstukken van Tiepolo, waarin de heilige Simon Stock wordt vereerd. Tiepolo kreeg op 21 december 1739 de opdracht voor deze plafondschilderingen. De stijl en het kleurgebruik van Tiepolo maken hem tot een typische schilder van de rococo.

Het plafond van de Sala del Capitolo

Ook hier, zijn net als in de Scuola Grande dei Carmini, spiegels aanwezig zodat je het plafond zonder nekkramp toch goed kunt bekijken.

Tiepolo Plafond van de Sala del Capitolo groot formaat
Tiepolo Sala del Capitolo plafond Scuola Santa Maria dei Carmini Venetië

 

Scapulier en de engel groot formaat
Tiepolodetail: Scapulier Sala del Capitolo Scuola Santa Maria dei Carmini Venetië

Het geheel bestaat uit negen schilderijen: het centrale plafondstuk waar de H. Simon het scapulier krijgt met onder zich een graf. Vier aangrenzende schilderijen: 1. Engel die het boek van de Scuola draagt 2. Engel die het scapulier aan de mensen in het vagevuur laat zien. 3. Engel met lelies die het scapulier krijgt aangereikt van een putti. 4. Engel die een arbeider redt die van een steiger afvalt.

De engel die arbeider redt die van een steiger valt engel die het scapulier aan de zielen in het vagevuur laat zien
mouseover
Tiepolo plafond Sala del Capitolo Scuola Grande dei Carmini Venetië

De vier hoekschilderijen met de deugden:
1. Theologische deugden: Geloof (kruis en beker), Hoop (anker), Liefdadigheid  groot formaat
2. Gerechtigheid (zwaard) en Moed (Ionische zuil)  groot formaat
3. Voorzichtigheid (slang), zuiverheid en matigheid (schenkt water bij de wijn) groot formaat
4. Boetedoening, nederigheid en waarheid groot formaat

 

Maria presenteert het scapulier aan de heilige Simon Stock schets
Groot formaat Louvre
Tiepolo Maria presenteert het scapulier aan de heilige Simon Stock schets Louvre

Voor het centrale doek heeft Tiepolo ook een schets gemaakt die nu in het Louvre is. In deze voorstudie kijkt Maria Stock aan, terwijl in de uiteindelijke versie Maria de toeschouwer aankijkt.

Maria presenteert het scapulier aan de heilige Simon Stock
Tiepolo 'Maria presenteert het scapulier aan de heilige Simon Stock' Sala del Capitolo Scuola Grande dei Carmini Venetië

In het grote middelste plafondstuk krijgt Simon Stock het scapulier: twee witte stukjes stof die met touwtjes met elkaar verbonden over schouder gedragen worden (scapuliers= schouder). Simon heeft in de 13e eeuw de derde orde van de karmelieten gesticht. Simon heeft kloosters in Cambridge, Oxford, Parijs en Bologna gesticht. Het plafond van de Sala del Capitolo was betrekkelijk laag, maar door een scherp onderaanzicht wordt de ruimte optisch sterk uitgebreid. Je zit als het ware in het vagevuur en kijkt naar boven: di sotto in sù. Zo valt de balk links boven in beeldvlak op. Benen en een deel van het lichaam zijn op deze balk te zien. Simon krijgt het scapulier omdat hij verdreven was uit het heilige land en in Europa de orde weer nieuw leven heeft ingeblazen. Simon is geknield en achter hem legt een engel het scapulier over hem. Onder Simon, geheel rechtsonder in het beeldvlak, zijn figuren te zien die in het vagevuur zitten. Volgens het geloof krijgt diegene die het scapulier draagt een aanmerkelijk kortere straftijd in het vagevuur. Een pauselijke bul uit 1322 bevestigde dit geloof. In de Contrareformatie werd dit geloof weer zeer populair.

Oorspronkelijk was op de eerste etage alleen een schilderij van Padovanino: de Hemelvaart van Maria. Het bestuur klaagde dat er zo weinig kunst was terwijl de Scuola zoveel leden had. Hier moest iets aan gedaan worden. Giambattista Tiepolo werd gevraagd. Hij was op dat moment dé schilder in de serenissima. Tiepolo had net de fresco’’s in de Gesuati ook wel de Santa Maria del Rosario genoemd geschilderd: een gigantisch plafondstuk van maar liefst 1200 bij 450 cm.

Tiepolo had zoveel opdrachten dat hij aarzelde toen hij het verzoek kreeg voor deze plafondschilderingen. Een klein jaar later in 1740 stemde hij uiteindelijk toe. Hij maakte twee ontwerpen waaruit de leden van de scuola konden kiezen. Het hele plafond moest wel vernieuwd worden. Dit betekende dat ‘ De Hemelvaart van Maria’ van Padovanino verwijderd moest worden. Hier waren de leden niet zo blij mee, maar het gebeurde uiteindelijk wel. De leden kozen voor het tweede ontwerp van Tiepolo. Tiepolo verplichtte zich ertoe om het centrale paneel in 1740 voor Kerstmis af te maken, maar in 1743 toen de zaal geopend werd en het houtsnijwerk en de vergulding ervan al voltooid waren, was dit centrale schilderij nog niet klaar. Het zou tot 1749 duren voordat het schilderij er echt kwam. Uit documenten van deze scuola blijkt dat de lijstenmaker en houtsnijder, Zanetti, zijn werk naar ontwerp van Tiepolo al wel voltooid had. Ondanks de vertraging waren de leden toch heel blij. De karmelieten waren zo onder de indruk van het uiteindelijke werk dat zij Tiepolo tot hun erebroeder benoemden.

In de kleine kapittelzaal die aan de grote zaal grenst, is prachtig houtsnijwerk te zien. Deze zaal, waar het bestuur van de scuola belangrijke beslissingen nam, is goed bewaard gebleven.

Kapittelzaal groot formaat      Een detail
mouseover
Scuola Grande dei Carmine kapittelzaal

Foto: Didier Descouens

Direct om de hoek na luttele stappen zijn we al bij de kerk van dezelfde orde.

De ingang van de Scuole Carmini en de kerk Carmini
Ingang van de Scuole Carmini en de kerk Carmini Venetië

De kerk Santa Maria dei Carmini uit de 14e eeuw heeft een apart interieur. De marmeren zuilen zijn met kostbare rode stof bekleed, terwijl de bogen rijk versierd zijn en vele houten vergulde beelden bevatten. In deze kerk zijn enkele opmerkelijke kunstwerken te vinden.

Maria met kind
Santa Maria dei Carmini Maria met kind Venetië

In de zijbeuken zijn links en rechts twee schilderijen te vinden op de oorspronkelijke plaats waar ze ook voor geschilderd zijn.

Zicht op hoofdaltaar en uitgang en de zijbeuk       Het koor      De gewelven
mouseover
Santa Maria dei Carmini interieur Venetië

Aan de noordzijde een altaarstuk van Lotto: ‘De H. Nicolaas in Glorie. Op de lijst staat het jaartal 1527 en de naam van de schilder. Het schilderij is in opdracht van de Scuola dei Mercanti gemaakt. De handelaren van deze scuola hadden de H. Nicolaas als hun beschermheilige. De drie gouden ballen verwijzen naar het verhaal over Nicolaas nog voor hij bisschop werd. Nicolaas gooide namelijk goud door het raam. Zo konden de drie dochters toch nog een goed huwelijk sluiten. Er was immers geen geld voor een bruidsschat. Later werden de gouden ballen aangezien voor brood en zo werd Nicolaas de patroonheilige voor de bakkers.

Lorenzo Lotto: ‘De H. Nicolaas in Glorie’ groot formaat
Een detail van Nicolaas
Lorenzo Lotto 'De H. Nicolaas in Glorie' Santa Maria dei Carmini

De twee belangrijkste opdrachtgevers zijn: Giovanni Battist Donati en Giorgio de’ Mundis. Hun namen staan op het frame. De naamheiligen: H. Johannes en de H. Joris van Donati en de’Mundis zijn ook afgebeeld. Johannes links onder de H. Nicolaas en de H. Joris in het landschap rechts onder in het beeldvlak.

De frontale en bijna onnatuurlijke houding van de H. Nicolaas doet nogal ouderwets aan voor de tijd, 1528, waarin het geschilderd is. Lotto heeft het geschilderd naar een oud houten beeld van de H. Nicolaas dat dit schilderij verving.

De tweedeling van het werk: boven ‘H. Nicolaas die ten hemel wordt gedragen’ en onder het landschap, is gebaseerd op de ‘Hemelvaart van Maria’ van Titiaan uit 1518 in de Frari-kerk. De onderzijde, het giorgioneske landschap en de bovenzijde zijn in iconografische opzicht met elkaar verbonden. Volstrekt nieuw voor Venetië is het landschap in vogelvluchtperspectief.

De heilige Nicolaas greep in bij honger en was beschermheer van de matrozen. Dit verklaart ook de schepen en het soort landschap (groot formaat) in dit altaarstuk. De manden op de ezels, die het graan naar de schepen vervoeren, verwijzen naar de legende waarbij de H. Nicolaas de mensen op wonderbaarlijke wijze voor de hongersdood behoedde. In het Oosten vertrok na tiende eeuw geen enkel schip meer zonder een icoon van de H. Nicolaas. De dode en levende boom naast elkaar onder in het midden staan voor de macht van Nicolaas om de doden tot leven te wekken. Dit gold natuurlijk vooral voor de matrozen.

De sfeer van het landschap doet sterk aan Vlaamse schilders denken. Vermoedelijk is zelfs een schilderij van Patinir als model gebruikt. Patinir was in de tijd dat Lotto zijn altaarstuk voor de Santa Carmini schilderde in Venetië. Zeker is dat Lotto een houtsnede van Dürer heeft gebruikt.

Twee details van een landschap: Dürer ‘Michael strijd met de draak’ Lorenzo Lotto ‘H. Nicolaas in glorie’
mouseover
Lorenzo Lotto detail: landschap 'H. Nicolaas in glorie Santa Maria dei Carmini Venetië

De broederschap die dit altaarstuk in opdracht had gegeven, had hun winkels bij het Rialto. Hun goederen en daarmee hun winsten kwamen via de zee. Hiermee is de keus voor de H. Nicolaas, patroonheilige van de matrozen en de haven in het landschap verklaard. De leden van de broederschap baden het volgende geknield voor het altaar:

‘God en de H. Nicolaas bescherm en red onze vloot en schepen van deze stad op open zee, en ook allen die meevaren en breng hen veilig naar de haven terug.

 

Lorenzo Lotto ‘H. Nicolaas in glorie’ 1527-1529
Lorenzo Lotto 'H. Nicolaas in glorie' 1527-1529 Santa Maria dei Carmini

Tegenover deze Lotto hangt achter een altaar een ander beroemd werk van Cima da Conegliano uit 1510 getiteld: ‘De aanbidding van de herders.’De koopman Giovanni Calvo had de jonge en moderne schilder Conegliano de opdracht gegeven om een aanbidding van de herders te schilderen en natuurlijk moest hijzelf ook worden afgebeeld. Op het doek staan de H. Catharina met een gebroken wiel aan haar voet en de H. Helena met het kruis afgebeeld. Rechts de aartsengel Raphaël met aan zijn hand de jonge Tobias. Volgens het verhaal werd in opdracht van God de aartsengel Raphaël opgedragen de jonge Tobias bij een reis te begeleiden. Tobias heeft een hond als attribuut. Petrus staat naast Maria. De koopman Giovanni Calvo, de opdrachtgever van dit altaarstuk, staat er natuurlijk zelf ook op en wel als een eenvoudige herder. Toch passen de schoenen die hij draagt niet bij zijn stand.

Cima da Conegliano ‘De aanbidding van de herders’ 1510
Groot formaat
ima da Conegliano 'De aanbidding van de herders' 1510 Santa Maria dei Carmini

Nieuw is de iconografische vrijheid die de jonge generatie kunstenaars zich gunt. De herder is een portret van de opdrachtgever. Calvo besliste dat de H.Catharina moest worden afgebeeld, want zijn vrouw Catharina was naar deze heilige vernoemd. De vrouw van Calvo was in 1508 gestorven aan de pest. Calvo was bang zijn vrouw te volgen. Hij wilde in het uiterste geval er in ieder geval voor zorgen dat zijn ziel gered zou worden. Daarom wordt Raphaël aan het tafereel toegevoegd. Dit nu is hoogst ongebruikelijk: een aartsengel in deze context. Raphaël werd gekozen als beschermheer voor Calvo. De engel leidt Tobias uit het donker en gebaart hem niet naar het Kind te kijken, maar naar boven naar het kruis dat Helena draagt. Op de achtergrond zijn ook herders te zien. Hier is Calvo weer afgebeeld bij het pad dat leidt naar de trog en het kruis.

De invloeden van Giorgione zijn overduidelijk. Cima gaf vaak zijn geboortestad Conegliano weer op de achtergrond. Zo ook in dit altaarstuk net als in zijn altaarstuk in de Accademia: Maria van de sinaasappelen boom.

Verder zullen we nog enkele andere kunstwerken in deze kerk bekijken waaronder een werk van Veronese.

We verlaten de kerk door de hoofdingang en vervolgen onze tocht langs de Rio di Santa Margherita richting de parochiekerk, de San Sebastiano, waar Paolo Veronese begraven ligt.

Santa Maria dei Carmini groot formaat
Santa Maria dei Carmini facade aan de rio Venetië

 

De San Sebastiano

San Sebastiano
San Sebastiano kerk sculptuur Venetië

foto: Gary Ullah en Branislav L. Slantchev

San Sebastiano en de  zijkant

In deze kerk uit de 16e eeuw ligt de schilder Paolo Veronese begraven, rechts aan de voet van het orgel waarvan hijzelf de luiken geschilderd heeft. Veronese, die parochielid van deze kerk was, heeft tussen 1550 en 1560 veel werk voor deze kerk gemaakt. Bij Web Gallery of Art zijn hier goede afbeeldingen van het werk van Veronese in de San Sebastinao te zien. Helaas is niet al zijn werk goed te zien. Hoewel het werk tijdens het maniërisme gemaakt is, hoort zijn werk toch nog bij de hoog–renaissance. Waarschijnlijk is de sacristie dicht vanwege restauratie zodat we de eerste schilderingen die hij in ‘zijn kerk’ gemaakt heeft, niet zullen kunnen bekijken. In de kerk zelf is veel te zien: het orgel, het plafond, de fries en boogvelden en de zijwanden van het hoofdaltaar zijn beschilderd. Vasari vond de schilderingen van Veronese vrolijk, mooi en goed doordacht. Vanmorgen in de Accademia hebben jullie dit al kunnen constateren bij zijn schilderij ‘Christus in het huis van Levi’. Ook hier, net als bij de fresco’s op de kerkmuren, kun je de voorliefde van Veronese voor pracht en praal zien. Hugh Honour omschrijft Veronese’s werk in zijn vaak geroemde reisgids over Venetië als:

‘Vrolijk’ lijkt wel het beste woord ter omschrijving van deze schilderijen, waaruit een ongeremde, zinnelijke overgave aan de schoonheid van de wereld spreekt, een voorliefde voor stoere mannen en wulpse vrouwen, voor zijde en satijn met kleurige dessins, voor goud –en zilverwerk en helder glas uit Murano en voor glimmende, marmeren paleizen met een overvloed van zuilen, beelden en torens. Hij hield van overdaad en uiterlijk vertoon, en alles wat hij schilderde kon zó op een praalwagen gezet.’

Hugh Honour, Venetië, Amsterdam, Agon, 1988, blz. 154.

San Sebastiano interieur detail         De rechterzijde en het plafond
mouseover
San Sebastiano interieur Venetië

 

Koor inzoomen
mouseover
San Sebastiano koor en hoofdaltaar Venetië

Paolo Veronese, de man uit de gelijknamige stad Verona, schilderde in de San Sebastiaan tussen 1555 en 1560. Later rond 1575 schilderde hij het plafond van het schip, de fries, de oostkant van het koor en het hoogaltaar. De verhalen op het plafond gaan over Ester, de vrouw van koning Xerxes van Perzië die het joodse volk redde. De San Sebastiano was net gebouwd toen Veronese met schilderen begon. De vroegste werken zijn in de sacristie: ‘Kroning van Maria’ en ‘de vier evangelisten’ op de hoeken. Deze gelden nog niet als meesterwerken (toegang sacristie links onder het orgel).

Sacristie de Kruisiging          De Kruisiging         De grafopstanding
San Sebastiano sacristie Paolo Veronese Kruisiging Venetië

foto’s sacristie: Branislav L. Slantchev

De Kroning van Maria  Sacristie
San Sabastiano sacristie Paolo Veronese Kroning van Maria

foto: Branislav L. Slantchev

In 1555 hebben Veronese en enkele broeders de doeken op het plafond van de sacristie aangebracht. De Kroning van Maria in het midden en aan de zijden de vier evangelisten, naast scènes uit het Oude Testament. Veronese had al ervaring opgedaan met het schilderen van plafonds in de Sala dei Dieci in het Dogenpaleis. Veronese was geïnteresseerd in het leesbaar houden van zulke taferelen.

De vier evangelisten:
1. Marcus (Leeuw)
2. Lucas  (Stier)
3. Matteüs (Engel)
4. Johannes (Adelaar)

Plafond

Het plafond groot formaat      De kerk en het plafond
San Sebastiano Paolo Veronese plafond Venetië

Foto: Peter

De volgende schilderijen heeft Veronese op het plafond van het schip gemaakt. Eén jaar later en veel geslaagder drie schilderijen: ‘Ester wordt voor Ahasveros voorgeleid’, ’Ester door Ahasveros tot koningin gekroond’ en tenslotte ‘Triomf tocht van Mordechai.’ Ester werd gezien als de oudtestamentische prefiguratie van Maria. Haar bemoeienis met de joden werd vergeleken met de bemiddeling van Maria met de mensheid. Het verhaal op het plafond in het schip is gebaseerd op het boek Ester (oude testament) dat in het kort als volgt gaat:

Xerxes (Griekse naam voor Ahasveros) verstootte zijn gemalin. Bij ingang zoekt Xerxes een nieuwe vrouw. Ester vertelt niet dat zij Joods is als zij door de Perzische koning tot vrouw wordt uitverkoren. In de middelste ovaal (vijf meter lang) wordt Ester gekroond als zij met Xerxes trouwt. Als een moordaanslag op Xerxes ontdekt wordt, lukt het de raadgever van de koning, Haman, die zelf ook deel uitmaakte van de samenzwering de schuld op de Joden af te schuiven. Vooral op Mordechai de stiefvader die Ester heeft opgevoed. Ester echter weet de waarheid boven tafel te krijgen en voorkomt zo een grote wraakactie van haar man tegen het Joodse volk. De galg bedoeld voor Mordechai wordt nu gebruikt voor Haman (dit beeldt Michelangelo in de Sixtijnse kapel ook af). In de laatste ovaal rijdt Mordechai triomfantelijk door de straten van de keizerlijke hoofdstad Susa.

 

Het plafond groot formaat 
San Sebastiano Paolo Veronese plafond Venetië  
 
 
Verstooting van Vashti
Groot formaat
restauratie 2009-2011
 
Kroning van Esther
Groot formaat
Zonder lijst

 
 
Triomf van Mordechai
Groot formaat
 

In deze drie ovalen introduceert Veronese een nieuw element namelijk een stijl onderaanzicht. Vooral in het laatste ovaal ‘de Triomftocht van Mordechai’ lijken de paarden wel op de kijker beneden te trappen.

Vervolgens heeft Veronese aan het oosteinde van het nonnenkoor (te bereiken via een trap) onder meer de sibillen met de ‘witte zuurstokzuilen, ‘Sebastiaan voor Diocletianus’ en ‘de Marteldood van de H. Sebastiaan’ geschilderd. Het altaarstuk, ‘de Verheerlijking van Maria met de heiligen Sebastiaan, Petrus, Catharina en Franciscus,´ werd enkele jaren hierna voltooid met een stenen lijst. Het is in onderaanzicht geschilderd en natuurlijk hoe kan het ook anders in een kerk als dit aan de heilige Sebastiaan.

Paolo Veronese ‘Maria met kind en heiligen’ 1560-1565 groot formaat
Paolo Veronese altaarstuk San Sebastiaan Maria San Sebastiano Venetië

In diezelfde tijd heeft Veronese ook de orgelluiken beschilderd (klik hier voor de schilderingen van het open luik). Het orgel werd in 1558 geïnstalleerd en de schilder heeft zelf voorgesteld om de luiken te beschilderen.

Bovenaanzicht
San Sebastiano kerk orgel Paolo Veronese Venetië

 

De gesloten luiken van het orgel ‘Presentatie in de tempel’ groot formaat
Paolo Veronese gesloten luiken orgel 'Presentatie in de tempel' San Sebastiano

 

De open luiken van het orgel grafschrift en borstbeeld 
Het wonder bij Bethesda groot formaat
Paolo Veronese gesloten luiken orgel 'Wonder bij Bethesda ' San Sebastiano Venetië

De opdrachtgever voor de werken van de San Sebastiano was de prior van het naburige klooster Fra Bernardo Torlioni. Deze prior had al in Verona, de geboortestad van Veronese, een opdracht aan Veronese verstrekt en wel ‘De Bewening van de dode Christus.’ In december 1555 tekende Veronese een contract voor het plafond in het schip. Deze drie grote ovalen werden al een jaar later geïnstalleerd. De grote werken zijn volledig van de hand van Veronese. Als Paolo beroemd wordt, kan hij de hoeveelheid werk niet meer aan zonder hulp. Andere delen van deze kerk zijn ook met hulp van leerlingen gemaakt. De grote maaltijden stammen uit de jaren 1560 en later o.a. Maaltijd in het Huis van Levi. De architectuur sterk verkorte trappen etc is geïnspireerd op Serlio, vooral dat deel van zijn boek, ‘Trattato di Architettura’, dat over theaterdecors gaat en dat in 1545 uitkwam. Het onderaanzicht is buitengewoon moeilijk zeker als je de figuren er geloofwaardig in moet plaatsen.

In 1565 is Veronese begonnen met twee reusachtige scènes uit het leven van de H. Sebastiaan links en rechts van het koor. Vasari vermeldt dat Titiaan nadat hij werk van Veronese gezien had in het publiek Veronese omarmt, waarmee hij hem als zijn officiële opvolger van de serenissima zag. In deze tijd ging Veronese weer terug naar de fresco techniek die ook in de San Sebastiano te zien is. De fresco’s in het bovenste deel van de muren van het schip stammen uit dezelfde tijd als de werken die Veronese uit Murano in Palazzo Trevisan (nu zwaar gehavend) schilderde. Op de zijwanden H. Sebastiaan in toneelscènes. In de zwikken van de grote boog schilderde Veronese een Aankondiging. Verder veel monochrome profeten en sibillen. Tegenover de monnik en de zwarte jongen die door een deur gaat, is ook werkelijk een deur die de monniken gebruikten om naar het koor te komen.

Paolo Veronese fresco de monnik en de jongen San Sebastiano Venetië

Een dergelijke truc haalt Veronese ook uit met de H. Sebastiaan die op de ene wand getroffen wordt door pijlen waarbij nog een vallende (per ongeluk geraakt door de pijlen) te zien is. Op de andere tegenoverliggende wand is de boogschutter te zien die Sebastiaan raakt. Beiden Sebastiaan en de boogschutter, staan tussen gedraaide in monochrome kleur geschilderde zuilen.

De boogschutters Sebastiaan op de tegenoverliggende wand     De restauratie
Paolo Veronese fresco' De boogschutter' San Sebastiano


De restauratie  2009 en 2015

De restauratie plafond  2009-2011     Video restauratie plafond  (3.46 minuten)
San Sebastiano restauratie plafond Paolo Veronese

bron: savevenice.org plafond

Klik hier voor het vervolg van dag 6